Kosten CV-Ketel vervangen

Wat kost een CV-ketel vervangen?

Veel mensen hebben een CV-ketel thuis. Dit is een apparaat dat het water verwarmt dat in een woning wordt gebruikt. Denk hierbij aan de douche, de kraan en de verwarming. Het verwarmen van het water gebeurt in de CV-ketel en stroomt wanneer het de juiste temperatuur heeft behaald naar de radiatoren. Hier wordt vervolgens de ruimte mee verwarmd, maar het water blijft natuurlijk niet warm. Wanneer dit is afgekoeld stroomt het terug naar de ketel, waar het opnieuw verwarmd zal worden.

Een CV-ketel, ofwel centrale verwarming heeft meestal een bepaalde levensduur. Dit duurt gemiddeld zo’n 15 jaar. Er zijn genoeg ketels die het langer uithouden dan deze 15 jaar, het is dan ook een gemiddelde. Wat je misschien wel gaat merken na een aantal jaar, is dat de CV-ketel minder energiezuinig wordt. Het water zal verwarmd blijven worden, maar daar zal meer energie voor nodig zijn. Uiteindelijk zul je dit gaan merken in je portemonnee. Wij van SmartCV raden dan ook aan om na 15 jaar je CV-ketel te vervangen.

Wanneer moet je een nieuwe CV-ketel aanschaffen?

De levensduur van een CV-ketel heeft natuurlijk te maken met het onderhoud, maar ook een aantal andere factoren spelen hierin een rol. Onder andere de intensiteit van gebruik, het type ketel, het materiaal waar de ketel van gemaakt is en dus het onderhoud. Zelf kun je er ook voor zorgen dat je ketel langer meegaat. Dit doe je door eens in de zoveel tijd deze te laten reinigen en onderhouden. Maar zelf kun je ook een vuilafscheider plaatsen, de waterdruk in de gaten houden en de ketel niet onnodig uitschakelen.

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je CV-ketel langer meegaat. Toch zal je de levensduur niet met tientallen jaren kunnen rekken en zal het op den duur tijd worden op de nieuwe CV-ketel aan te schaffen. Een CV-ketel wordt nu eenmaal veel gebruikt en raakt dan op een gegeven moment op. Je kunt dan ook aan verschillende dingen merken dat je CV-ketel aan vervanging toe is. Dit merk je bijvoorbeeld aan een warm wordende radiator wanneer er een kraan wordt opengezet. Dit betekent dat de 3-wegklep in de ketel het niet meer optimaal doet. Verder kun je het merken aan het feit dat je de ketel vaker moet bijvullen of dat de waterdruk snel verloren gaat. Een CV-ketel moet namelijk altijd een bepaalde hoeveelheid bar hebben om goed te kunnen blijven werken. Een derde signaal van je CV-ketel dat deze aan vervanging toe is, is wanneer het erg lang duurt voor de woning op temperatuur is gekomen.

Dit zijn verschillende signalen dat je een nieuwe CV-ketel moet aanschaffen. Maar wat zijn hier de kosten van en waar moet je precies op letten?

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe CV-ketel?

Een nieuwe CV-ketel kopen kan een flinke investering zijn. Wel is het ontzettend belangrijk om dit te doen voor je plotseling in de kou zit zonder warm water. Bij het aanschaffen van een nieuwe ketel let je op een aantal dingen. Belangrijk is dat deze zuinig is, dit bespaart je in kosten over het gehele jaar. Daarnaast moet je naar de capaciteit kijken. Je wilt niet dat je staat te douchen onder een klein straaltje water, maar ook wil je niet overbodig veel gas verbruiken. Om hierin de goede keuze te maken kijk je naar wat jij nodig hebt in je woning. De capaciteit kan ook wel worden uitgedrukt is CW, waarbij CW 3 en 4 gemiddeld zijn. Hiermee kun je prima douchen en een bad laten vollopen. Wanneer je drie badkamers hebt en een bubbelbad, kun je beter gaan voor een CW6.

Om kosten te kunnen besparen op je energierekening zijn er verschillende instellingen waar je naar kunt kijken. Bij SmartCV raden we je aan samen met de installateur te kijken naar een aantal instellingen. Kijk bijvoorbeeld naar de plaats van de ketel in de woning. Maar ook naar de instellingen van de graden en het waterzijdig inregelen van de ketel kunnen uiteindelijk zorgen voor een flinke besparing op je energierekening door de jaren heen.

Welke kosten zijn verbonden aan een CV-ketel vervangen?

Er zitten verschillende kosten verbonden aan het aanschaffen van een nieuwe CV-ketel. Denk hierbij aan de kosten voor de ketel zelf, de installatie hiervan en het onderhoud. Verder kun je ook de energierekeningen meerekenen in de kosten van een CV-ketel.

Wanneer je een CV-ketel gaat aanschaffen, kunnen de prijzen enorm uit elkaar liggen. Dit heeft te maken met het soort CV-ketel dat je aanschaft. Factoren die invloed hebben op de prijs zijn het type ketel, het merk, de CW waarde en de besparing. Voor een CV-ketel liggen de kosten tussen de €900,- en €12.000,- euro. De meest gekochte ketel varianten zijn VR- en HR ketels. De prijs hiervoor ligt tussen de €900,- en €3.000,-.

De ketel die tussen de €8.000,- en €12.000,- ligt is de HRE-ketel. Dit staat voor een hoge rendementsketel op elektriciteit. Door de jaren heen zal deze dus duurzamer zijn, maar bij aanschaf is deze een stuk duurder.

Installatie- en onderhoudskosten

Wanneer je een nieuwe ketel aanschaft wil je natuurlijk ook dat deze wordt geïnstalleerd. Hier komen vaak ook kosten bij kijken. Het tarief van installateurs ligt gemiddeld tussen de €500,- en €1.000,-. Dit zijn allemaal eenmalige kosten die je betaalt om je nieuwe ketel aan te schaffen en te laten installeren. Bij SmartCV zijn de installatiekosten inbegrepen bij de kosten die je betaalt voor de ketel!

Om ervoor te zorgen dat jouw ketel zo lang mogelijk meegaat is het belangrijk om eens in de zoveel tijd je ketel te laten onderhouden. Je kunt ervoor kiezen dit eens in het jaar te doen, of meerdere malen per jaar. Een eenmalig onderhoud kost zo’n €50,- tot €90,- per jaar. Hierbij verschilt het natuurlijk bij wie je zit en wat je laat doen.

Wil je liever meerdere keren per jaar onderhoud voor je CV-ketel? Dan liggen de kosten iets hoger. Hierbij kom je uit op €70,- tot €130,- per jaar. Waar jouw voorkeur ligt, bepaal je helemaal zelf. Hierbij moet je rekening houden met hoe je het beste de levensduur van je ketel kunt verlengen, wat mede door het onderhoud zal komen. Wij van SmartCV raden dan ook aan om regelmatig je CV-ketel te onderhouden wanneer je deze hebt vervangen!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.