Hoeveel bar moet een CV-ketel hebben?

Een goede waterdruk op de CV-ketel betekent dat deze goed functioneert. Dit is ontzettend belangrijk, want een CV-ketel zorgt ervoor dat wanneer jij je kachel aanzet of een kraan opendraait, er warm water uit kan komen. Wanneer je de kachel aanzet, verwarmt de CV-ketel het water dat zich hierin bevindt. Dit warme water wordt vervolgens naar de gewenste plek gebracht waarna het nieuwe water in de ketel wordt verwarmd. Dit proces loopt door totdat de kraan is uitgezet of de woning op de gewenste temperatuur is.

Een CV-ketel werkt optimaal wanneer de waterdruk hierin goed is. De waterdruk wordt bepaald door de hoeveelheid water die in de ketel zit en wordt uitgedrukt in bar. Een CV-ketel heeft een bepaald aantal bar waar deze aan moet voldoen. Wanneer dit niet het geval is, zullen er dus ook gevolgen zijn. Bij SmartCV vertellen we je graag meer over de waterdruk van een CV-ketel.

Lees ook over wat de ideale temperatuur voor jouw CV-ketel is!

Wat is de juiste waterdruk van een CV-ketel?

De ideale waterdruk in een CV-ketel is 1,5 tot 2 bar. Wanneer een CV-ketel deze druk heeft, kan het water goed worden rondgepompt in de CV-installatie. Ook is er een bepaalde werkdruk voor de ketel. Komt de waterdruk onder de 1,2 en boven de 2 bar, dan zal de gehele installatie niet werken en zit je dus met koud water.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die ervoor zorgen dat de waterdruk niet goed is. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan of er geen jaarlijks onderhoud heeft plaatsgevonden. Het onderhouden van je CV-ketel is belangrijk voor de duurzaamheid en de levensjaren van deze ketel. Hoe beter deze onderhouden wordt, hoe langer de CV-ketel ook meegaat. Verder kan een verkeerde druk liggen aan defecte klep, het niet goed sluiten van de vulkranen en het hebben van lekkage.

Het kan dus voorkomen dat er een te lage druk of een te hoge druk is in de CV-ketel. In beide gevallen heeft het nadelige gevolgen voor de ketel zelf.

Hoe weet ik wat de huidige waterdruk van mijn CV-ketel is?

Om ervoor te zorgen dat je altijd warm water hebt wanneer nodig, is het belangrijk om dit bij te houden. Je kunt op verschillende manieren checken wat de huidige waterdruk van de ketel is. Dit kan op drie manieren, de eerste manier is door te kijken naar de thermostaat. Verder kun je kijken naar de drukmeter. Dit laat zien hoeveel bar er nog in de ketel zit en of dit voldoende is. Een andere optie om erachter te komen of er te weinig waterdruk in de ketel zit is door te luisteren. Wanneer je het water als het ware hoort vallen in de buizen en het gehele systeem, is dit ook een teken dat er te weinig bar in de CV-ketel zit. Om zeker te weten wanneer je je CV-ketel moet bijvullen is het het handigst om te kijken naar de drukmeter. Anders loop je het risico dat je de ketel te ver bijvult. Wanneer je tussen de 1,5 en 2 bar zit, dan weet je dat je goed zit en je nog niet hoeft bij te vullen.

Hoe ontstaat een te hoge of te lage waterdruk?

Wanneer de waterdruk van de CV-ketel te laag is zal deze ermee stoppen. Controleer je niet geregeld deze waterdruk, dan zul je het pas merken wanneer je geen warm water meer hebt en je woning niet meer wordt verwarmd. Een te hoge waterdruk kan er dan weer voor zorgen dat er warm water ontsnapt en in het ergste geval springen de leidingen en dat de hele installatie leegloopt. Een te hoge druk kan dus zorgen voor heel wat schade.

Verkeerde druk op de ketel kan komen door verschillende redenen. Een te hoge waterdruk is schadelijk wanneer deze boven de 3 bar komt te staan. Dit kan komen doordat er geen onderhoud heeft plaatsgevonden aan de ketel of dat er een defecte klep van het expansievat in het systeem zit. Andere oorzaken kunnen zijn een overdruk in de installatie, een niet goed afgesloten vulkraan of dat de CV-ketel ontlucht moet worden.

Bij ontluchten worden de eventuele luchtbellen uit de CV-ketel gehaald. Deze luchtbellen nemen alleen maar ruimte in beslag en hebben verder geen toegevoegde waarde.

Een te lage waterdruk in de CV-ketel kan ook komen door een aantal oorzaken. Hierbij kan het gaan om lekkages, waardoor het water dus weglekt uit het systeem. Maar ook kan het gaan om een filter dat gereinigd moet worden, een kapot expansievat en lucht in de radiatoren. Daarnaast wanneer veel mensen tegelijk water gebruiken, kan het voorkomen dat het water in de CV-ketel opraakt en dat de druk te laag wordt. Bij SmartCV raden we je aan regelmatig de waterdruk te controleren om ervoor te zorgen dat deze op de juiste druk blijft.

Wat te doen als de druk van de CV-ketel hoger is dan 2 bar?

De waterdruk van een CV-ketel is te hoog wanneer deze boven de 2 bar uitkomt. Een waterdruk van 2.2 bar kan dus al zorgen voor problemen. Zo kan een te hoge waterdruk leiden tot het ontsnappen van warm water uit de ketel, waterschade bij de vloer en wanden waar de ketel zich bevindt, maar ook kunnen de leidingen springen. Wanneer dit gebeurt heb je een probleem, want dan loopt al het water uit de ketel vandaan. Bij een waterdruk van 2.2 bar zullen de leidingen nog niet springen, wel is het belangrijk om hier iets aan te doen.

Er kan flinke schade ontstaan wanneer de druk richting 3 bar gaat. Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat deze druk van de CV-ketel niet te hoog wordt. Belangrijk is dan ook dat je hier actie op onderneemt. Je kunt twee dingen doen, je kunt de CV-ketel ontluchten of je kunt water laten ontsnappen. Bij het ontluchten laat je de luchtbellen die onnodige ruimte innemen ontsnappen. En anders kun je wat water laten ontsnappen. Hierbij sluit je een vulslang aan en leg je de andere kant in een emmer. Zo kun je gemakkelijk de druk weer verlagen.

Ook kun je de hulp van SmartCV inschakelen. Wij helpen je graag met het verlengen van de levensduur van jouw CV-ketel. Weten wat het kost om jouw CV-ketel te vervangen? We vertellen je er graag alles over en adviseren je graag over de beste opties!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.