CV-Ketel Vervangen

CV-ketel laten vervangen door een specialist

Een CV-ketel vervangen is niet iets wat je vaak doet in je leven. Sterker nog, een goede ketel gaat in de regel wel 15 jaar mee. Het is echter niet altijd de beste keuze om die tijd helemaal uit te zitten met je huidige ketel. Daarbij komt er ook een moment waarop er geen CV-ketels geïnstalleerd mogen worden. Dat is al over 3 jaar. Het is dus slim om nu al eens goed te gaan kijken naar welke opties je hebt omtrent verwarmingsketels. Een CV-ketel vervangen is namelijk vaak nog steeds de goedkoopste oplossing.

CV-ketel of een alternatief?

De meeste huizen in Nederland worden tegenwoordig nog verwarmd met een CV-ketel. Veel mensen kiezen ervoor om hun CV-ketel te vervangen door een alternatief. Denk aan een (hybride) warmtepomp, een elektrische ketel of misschien is jouw buurt al aangesloten op een warmtenet. Bij SmartCV vertellen we je graag wat de opties zijn wanneer jouw CV-ketel aan vervanging toe is.

Op zoek naar een nieuwe cv-ketel?

Doe de ketelkiezer!

Vind snel
jouw ketel!

ATAG
Honeywell
Bosch
Nefit

Wanneer moet ik mijn CV-ketel vervangen?

Een CV-ketel gaat vaak zo’n 15 jaar mee. Sommigen wat korter, een jaar of 10 en sommigen tot wel 20 jaar. Dit heeft vooral te maken met de mate van onderhoud. Een goed onderhouden CV-ketel blijft lang goed werken en zal dus ook niet snel vervangen worden. Door regelmatig een vakman langs te laten komen voor onderhoud weet je ook zeker dat de rookgasafvoer en het expansievat nog in topconditie zijn, waardoor je veilig en verantwoord kunt blijven stoken. Een CV-ketel is ongeveer aan vervanging toe wanneer je gasverbruik stijgt zonder verklaarbare reden of wanneer je regelmatig een storing in je ketel hebt.

Parallelle afvoer

Waarom moet ik mijn CV-ketel vervangen?

Een oude ketel is duur in verbruik en kan een hoop frustratie geven vanwege storingen. Een CV-ketel vervangen is een goede optie om fijner te wonen en als investering voor de lange termijn. Dat zit zo. Een ketel die al lang meegaat heeft een grotere kans op storingen. Dit zal hij blijven doen, totdat hij op een dag gewoon niet meer aan gaat. Wanneer je regelmatig een storing hebt is het op een gegeven moment waarschijnlijk handiger om gewoon de CV-ketel te vervangen in plaats van een monteur laten komen. Ook wordt een CV-ketel minder efficiënt. Zelfs als je CV-ketel efficiënt was toen je hem aanschafte, heeft de techniek hem waarschijnlijk alweer ingehaald. Ook wanneer je ketel nog niet helemaal versleten is, is de kans dus groot dat jouw gasrekening hoger is dan die van de buren, omdat jij een oudere CV-ketel hebt. Een nieuwe ketel aanschaffen is dan ook de beste optie!

Waarmee moet ik mijn CV-ketel vervangen?

Wanneer je de knoop hebt doorgehakt om je CV-ketel te vervangen is het de vraag wat je ervoor in de plek zet. Een CV-ketel werkt natuurlijk op gas en veel huizen moeten van het gas af. Is het dan nog wel handig om een CV-ketel te nemen? Het antwoord daarop is niet eenduidig. Het ligt er grotendeels aan wat jouw situatie is. Wanneer je je CV-ketel vervangt door een alternatief heb je een aantal opties: hieronder bespreken we de 4 meest voor de hand liggende:

(Hybride) warmtepomp

Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Een hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan een CV-ketel om de piekbelasting bij te stoken. De warmtepomp is duur en neemt veel ruimte in beslag, maar is wel duurzaam. Een hybride warmtepomp heeft dat wat minder, maar je moet dus wel een ketel én een pomp installeren. Wel is het handig dat dit goed geschikt is voor matig geïsoleerde huizen en er is mogelijkheid tot subsidie

Elektrische ketel

Een CV-ketel kan ook werken op elektriciteit! Het grote voordeel hierbij is natuurlijk dat je van het gas af bent. Wanneer deze aansluiting wordt opgeheven is een elektrische ketel dus een goede optie. Het grote nadeel is het hoge stroomverbruik. Elektrische ketels zijn een stuk minder efficiënt dan een CV-ketel en dus ligt het verbruik een stuk hoger. Wanneer je zonnepanelen hebt, is dit een minder groot issue. Zeker wanneer de stroom niet meer gesaldeerd kan worden met je panelen, kan het een goede optie zijn om de stroom te gebruiken om je huis te verwarmen.

Zekerheid
Afvoer vervangen

Het warmtenet

Een warmtenet is natuurlijk niet echt een keuze. Het moet er namelijk wel eerst zijn in je buurt. Wanneer je echter bijna je CV-ketel vervangen moet, is het wel slim om te informeren bij je gemeente of er niet eventueel een warmtenet bij jou in de buurt wordt aangelegd. Zo weet je op welke termijn je moet denken voor een oplossing.

Een nieuwe CV-ketel

Een CV-ketel vervangen met een nieuwe CV-ketel mag nog gewoon tot 2026. Dat betekent dat je in principe tot 2030 nog gewoon goed zit met een gasaansluiting. Momenteel is een CV-ketel meestal nog gewoon de goedkoopste optie als het gaat om verwarmingskosten. Zeker wanneer je niet teveel wil investeren, omdat je bijvoorbeeld eerst je isolatie wil verbeteren, is een nieuwe CV-ketel een goede manier om een paar jaar te overbruggen.

Wat zijn de voordelen van een CV-ketel vervangen?

Een oude CV-ketel kan dus voor veel frustratie zorgen. Het geeft vaker storingen en je hebt vaak ook nog eens een laag rendement in verbruik waardoor je duurder uit bent. Een voordeel van je CV-ketel vervangen is dus al simpelweg dat je een constante betrouwbare levering hebt van warmte tegen lage stookkosten. Daarnaast is het vervangen van je CV-ketel ook een mooi moment om eens te kijken naar je wooncomfort. Wanneer je bijvoorbeeld vaak warm water tekort komt is het wellicht tijd om te kijken naar een hogere ComfortWarmte-klasse (CW) te kijken. Al met al kun je dus een grote voorsprong op je woongenot pakken met een nieuwe ketel. En dat terwijl de hele vervanging meestal binnen een dag gebeurd is.

Weten wat een CV-ketel vervangen kost? We vertellen je er graag meer over en adviseren je over wat de beste keuze is voor jouw woongenot!

Door wie kan ik mijn CV-ketel laten vervangen?

Vanaf 2022 mag een ketel alleen nog maar worden vervangen door een gecertificeerde installateur. Bij veel CV-ketels zit daarom installatie standaard inbegrepen, zo ook bij

SmartCV! Wij hebben verstand van de producten die we verkopen en zijn gespecialiseerd in CV-ketels. Je hoeft dus maar bij één adres aan te kloppen voor de aanschaf en installatie van een nieuwe CV-ketel. Wij installeren niet alleen de nieuwe ketel, we vervangen ook je rookgasafvoer, controleren de leidingen op lekkage en regelen de ketel helemaal af voor optimaal rendement. Dit is niet extra bij ons. Voor ieders gemak is dit standaard inbegrepen bij iedere CV-ketel. Vervolgens kun je ook nog kiezen om energie te besparen met een Spirotech lucht- en/of vuilafscheider.

Veelgestelde vragen SmartCV

CV-ketel laten vervangen door SmartCV

Wanneer je CV-ketel aan vervanging toe is neem je dus contact op met SmartCV. Wij nemen het hele proces uit handen en zorgen ervoor dat jij nog jaren vooruit kan met zo laag mogelijke stookkosten. Een nieuwe CV-ketel kan een flinke upgrade zijn in je woongenot en is vaak ook nog een investering die zichzelf ruimschoots terugverdient. Wacht daarom niet te lang en laat snel je oude CV-ketel vervangen via SmartCV. Wij bieden ketels van de merken IntergasATAGNefit-Bosch en Remeha. Bestel via de webshop of informeer naar de mogelijkheden!

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.