Energiezuinige CV-ketels bespaart energie én kosten!

Energiezuinige CV-ketels zijn in principe HR ketels. Zoals de naam al zegt bieden deze ketels een ‘hoog rendement’. Met deze ketels haal je veel meer uit de verbruikte grondstoffen dan je met een reguliere CV-ketel doet. Sommigen hebben zelfs een rendement van maar liefst 100%! Dit betekent dat alle grondstoffen maximaal ingezet worden. Maar wat maakt een energiezuinige CV-ketel dan zo zuinig?

Wat maakt een energiezuinige CV-ketel zo zuinig?

Een energiezuinige CV-ketel kan op verschillende manieren extra zuinig zijn. Zoals hierboven aangegeven kunnen HR-ketels is sommige gevallen een rendement bieden van zelfs 100%, waar reguliere CV-ketels een rendement hebben van 80% tot 85%. De overige 15% tot 20% gaat verloren via de rookgasafvoer. HR-ketels zijn dus ontzettend energiezuinig. Maar welke factoren zorgen voor die energiezuinigheid.

Modulerende brander

Een HR-ketel bevat een modulerende brander. Dit is een slim systeem die zich volledig aanpast aan de behoefte van de woning op ieder moment. Is er niemand thuis en wordt er dus weinig warm water en dergelijke gebruikt, dan zal de brander zich ook aanpassen en veel minder hard werken. Maar andersom werkt het ook. Zijn er twee mensen op twee verschillende punten tegelijk aan het douchen en is weer iemand anders met warm water aan het afwassen? Dan zal de HR-ketel een stuk minder energiezuinig zijn en op een veel hoger vermogen werken. Op deze manier wordt er zo min mogelijk energie verspild en ga je hier efficiënt mee om.

Warmtewisselaars van hoge kwaliteit

Warmtewisselaars zorgen ervoor dat de warmte netjes overgedragen wordt van het ene punt naar de ander. Het bestaat uit enkele buizen en platen die samen zorgen voor een groot contactoppervlak. Hierover kunnen de warmte en het koude water stromen. Zo kan het water opwarmen en verder door het huis circuleren. Bij een energiezuinige ketel is dit hele systeem geoptimaliseerd.

Er wordt gebruikgemaakt van een tweefasig warmteoverdracht systeem waarbij het water dus langs twee verschillende warmtewisselaars stroomt. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van beter materiaal dat gemaakt is van roestvrij staal. En verder is de gehele warmteoverdracht geoptimaliseerd met onder andere een groter oppervlak om de warmte beter over te kunnen dragen.

Condensatietechnologie

Met de condensatietechnologie die wordt gebruikt in de energiezuinige CV-ketels wordt meer gebruikt dan alleen de warmte van de verbranding van het gas. In de rookgassen zit namelijk nog waterdamp. Dit wordt weer gecondenseerd wat extra warmte geeft om het circulerende water op te warmen. Anders zou je dit kwijt zijn via de rookgasafvoer. Met deze condensatietechnologie kun je dus een groot deel van die 15% tot 20% terugwinnen die je met een reguliere verwarmingsketel kwijt zou zijn. Dit is dus zeker een belangrijk onderdeel van een energiezuinige CV-ketel.

Extra goede isolatie

De ketels zelf zijn vaak extra goed geïsoleerd. Er wordt ontzettend veel warmte gecreëerd in een CV-ketel. Het is dus ook niet gek dat er normaalgesproken makkelijk warmte verloren zou gaan aan de omgeving. Maar door een extra goede isolatie van de energiezuinige CV-ketels wordt bijna alle warmte binnengehouden.

Slimme thermostaten en regelsystemen

Zeker de nieuwere verwarmingsketels zijn uitgerust met slimme thermostaten en andere soorten regelsystemen. Modulerende branders zijn een goed voorbeeld van deze regelsystemen. Ze passen zich slim aan het huis aan om efficiënt om te gaan met het energieverbruik. Hoeveel warmte er op dat moment nodig is in jouw woning wordt ook vrijgegeven. Aan slimme thermostaten kun je tegenwoordig vaak zelfs een app koppelen. Hiermee kun je van een afstand je energiezuinige CV-ketel bedienen. Als je wil zelfs vanuit het buitenland!

Laag stand-by verbruik

We hadden het met de modulerende brander ook al over wanneer niemand thuis is, dat deze op veel minder vermogen werkt. Maar niet alleen de modulerende brander werkt zo. De verwarmingsketel zal in zijn geheel ontzettend weinig energie verbruiken wanneer het op stand-by staat. Op dat moment is het namelijk onnodig om constant hetzelfde vermogen te leveren.

Wat kun je zelf doen om je CV-ketel energiezuiniger te maken?

Energiezuinige CV-ketels hebben van zichzelf dus al heel wat voordelen. Daar hoe jij niks aan te doen om hiervan te profiteren. Maar je kan wel zelf verschillende dingen doen om het extra zuinig te maken of om je reguliere CV-ketel zuiniger te laten draaien.

  • Stel je thermostaat slim in: door gebruik te maken van een slimme thermostaat kun je jouw CV-ketel efficiënt laten werken door het op een laag pitje te zetten wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent.
  • Isoleer leidingen en radiatoren: wanneer je zelf zorgt voor deze isolatie, ga je warmteverlies tegen.
  • Ontluchten en water bijvullen: als je de radiatoren in huis ontlucht voorkom je vermindering van de efficiëntie van de verwarming. Door luchtbellen kan dit namelijk goed tegengewerkt worden.
  • Plaats radiatorkranen: met radiatorkranen kun je de verwarming van iedere radiator individueel regelen. Dit voorkomt onnodige verwarming van een ruimte. Hoe zou anders veel warmte en dus energie aan verloren gaan.
  • Controleer de waterdruk regelmatig: door een te lage of te hoge waterdruk kan het zo zijn dat je CV-ketel niet optimaal werkt. Kijk dus regelmatig op de drukmeter en houd dit op de juiste hoeveelheid bar.
  • Regelmatig onderhoud aan je CV-ketel: minstens eens in het jaar is het handig om je CV-ketel te onderhouden. Zeker door een professionele monteur. Zo kan de CV-ketel zo efficiënt mogelijk werken, omdat je eventuele slijtage voorkomt en problemen snel tackelt.
  • Vervang je oude CV-ketel: een oude CV-ketel zal nooit meer zo veel warmte geven als een nieuwe. Onderdelen zoals de warmtewisselaar kunnen corroderen waardoor het niet goed meer zijn werk doet. Hierdoor gaat je rendement vaak ook een stuk omlaag. Zo ben je dus een groot deel voor niets aan het stoken. Vervang je CV-ketel dan dus. Over een langere periode zal dit je juist kosten besparen. Je verbruikt namelijk een stuk minder energie!

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.